søndag den 18. december 2016

Hvordan kan det være havets grøntsager mætter mere end alt muligt andet?


Hvad ligner billedet
andet end plastic
med 'fregner'?
Det har ingenting
med plastic at gøre.
Alle tangtyper
indeholder geler
med helt anderledes
egenskaber end
vi kender.
Det korrekte navn
er polysakkarider.
Det er populært sagt
langkædede kulhydrater,
der har noget at tilbyde
mennesket, ingen andre ting kan.
En ud af hundreder af egenskaber
er evnen til at svulme op
ved tilførelse af væske
i forholdet 1:500.
Billedet viser indtørret gel
fra Søl tang.
Eksperimentet er såre simpelt.
Jeg anbragte flager af Søl
i en fladbundet skål,
tilsatte en smule vand
(5 millimeter)
og placerede skålen
i en sydvendt
vindueskarm.
Vandet trak gelen ud
og solen tørrede
det ind igen.
Det er flere år siden
jeg gjorde det.
Holdbarheden
er dermed dokumenteret.
Betydningen i ernærings
sammenhæng er,
at ganske lidt tang
i et måltid
mætter alvorligt meget.
En dansk Professor
ved navn
Morten Georg Jensen
efterprøvede teorien
på en gruppe
overvægtige mennesker.
Han fik gelen ekstraheret
fra brune tangtyper.
Forsøgspersonerne
fik i så og så lang tid
mulighed for at drikke
et glas af gelen
en ½ time før
måltidet.
Resultatet var,
at de kunne spise
væsentligt mindre
til måltidet
og derfor tabte sig.
En slags alternativ
'ballonoperation'
væsentligt blidere
end at sprætte maven op
og kirurgisk gøre
mavesækken
mindre.
Virkningen
er den samme
med tang
uden ekstrahering.
Gentagent har jeg lyttet
til mennesker,
der har besøgt Japan
og undret sig over,
at måltiderne
er så små,
men mætter
længe.
Det er fordi,
der er tang i.
Det er dog ikke alle,
der kan mærke
den store mæthedsværdi.
Det gør ingenting,
for der er kun
positive virkninger
ved tang i maden.
Evnen til at mætte er bare én fordel.
En af navnene på
tang gelerne
er fucoidan.
Søg på det
og bliv sikkert
overvældet
af alt, der allerede
vides om det.
Her nævner
jeg blot
udrensning af
giftige tungmetaller
indlejret i kropsvævet
og stimulation
til tilstrækkelig produktion
af 'skraldemandsceller'/
makrofager, der renser
kroppen for alt,
der ej bør være der.
De fleste mennesker
har det lidt svært
med disse tang geler
fordi de umiddelbart
giver sig til kende
som slim i lange tråde,
der er svære at knække.
Der er imidlertid
ingenting ulækkert
ved det,
andet end
en fordomsfuld
reaktion på
noget ukendt,
der er
harmløst.
Det er da
lækkert
at blive bedre mæt
i længere tid
og at blive
gjort ren
inden i
♥ ♥ ♥