søndag den 28. februar 2016

Råsyltning af Ishavstang ♥




Syltning er en udmærket
anvendelses måde
for den spiselige
tang.
Det kan bruges
som dekorativt
madpynt,
der bidrager
til at sikre
det daglige
tangtilskud.
I tilfældet her
er det gjort
nemmest
muligt.
Ishavstangen
er blødt op
i lidt koldt vand
et lille kvarter,
dryppet af
og hældt op
i en beholder
med 50% eddike
og 50% madolie.
Efter smag og behag
kan der eventuelt
tilsættes lidt
chili.
Det er underligt
vi har et dansk navn ...
Ishavstang ...
for en tangtype,
der ikke vokser
ved de danske kyster.
Seagreens får deres
håndplukket på
øgruppen Hebriderne
nordvest for Skotland.
De kalder det Pelvetia,
der kommer af dets latinske
navn Pelvetia canaliculata.
Det er en gammelkendt
brugt tangtype.
Allerede i 1976
skrev Clannad
sangen Dúlamán:


Dúlamán er det gamle
irske ord for
Ishavstang.
Sangen handler om en mand,
der plukker og sælger
Dúlamán, fordi
han har brug
for nye støvler.
Seagreens
har givet det handelsnavnet
Salad & Condiment,
sikkert for at antyde,
det kan bruges
som eksotisk
madpynt.
En mulighed
for at købe det hjem er her:
Nederst på siden i linket
er der en meget
udførlig
næringsprofil.
♥ ♥ ♥

lørdag den 20. februar 2016

Pesto med havtorn og buletang ♥



Billedet viser de brugte
ingredienser.
Det grønne er
3 teskefulde
granuleret buletang
jeg har blødt op
med 3 gange så meget vand.
Et stort fed hvidløg
og et lille rødløg.
Rødløget giver
et friskt pift
til smagen.
Det sidste på
tallerkenen
er en hård,
moden riveost.
Det er gedeost
med brændenælder.
Al mulig anden
hård ost kan bruges
efter smag og behag.
Bag ved er det
citronsaft,
kastanjeolie,
rapsolie
og mandler.
Ingen af
ingredienserne
er et must.
De kan alle sammen
skiftes ud med noget andet.
Men tangen ville jeg
personligt nødig
undvære.
For sjov skyld
har jeg havtorn
i min pesto.
Det er nok derfor
den er så gul.
Oven på glasset
er det buletangssalt.
Op i blenderen.

Klar til tryk på knappen.
Jeg kan godt lide,
når en pesto
ikke svømmer i olie.
Men der skal
jo heller ikke
være for lidt.
2½ glas fik jeg ud af det.
Jeg kunne have brugt blæretang
eller anden tang, det er til at få fat i.
Jeg brugte buletang,
det skotske firma
Seagreens
høster ved Hebriderne
nordvest for Skotland.
Det er skaffet hjem
fra den her udmærkede
webshop:
Linket til buletangssaltet er her:

søndag den 14. februar 2016

Økologisk Aioli med opblødt Buletang ♥


Det ses, at Aiolien har fregner.
Jeg kunne have lavet
den selv fra bunden,
men har blot
blødt en teskefuld
op med tre gange
så meget koldt vand
og rørt det sammen
med fire klatter
Aioli af en
udmærket
kvalitet.
Fregnerne
er Buletangen.
Her er Buletangs Aiolien
smurt på brød til
en gang tapas.
Det smagte
ganske
fortrinligt.
Mest af den
hvidløg,
der er i
Aiolien.
YES
Så er der
en måde mere
på listen over
mulighederne
for at integrere
det sunde tang
i maden.

onsdag den 10. februar 2016

Hummus med buletang ♥



Hummus står skrevet i mit
baghovede som en af de
retter, der hører med
i livets opskrift bog,
mere end en livsalder gammelt.
Det kunne også hedde
kikærtemos ♥
Her har jeg forsøgt mig med
at integrere granuleret
buletang i opskriften,
med bedre end godt resultat.
Buletangen har jeg fået hjem
fra en udmærket engelsk Webshop:
OPSKRIFT:
230 gram forkogte, økologiske
kikærter. Det er en vældig
stor fordel at købe
kikærterne forkogt på dåse,
i stedet for som traditionelt
at udbløde de tørrede kikærter
i 12 timer for inden og skifte
vandet mange gange,
for at udskylle det milde
giftstof der er i dem.
Her åbner jeg bare dåsen
og skyller lige engang mere
under den kolde hane.
Det er smag og behag
om du vil bruge
spidskommen
i din hummus.
Jeg er vild med smagen.
De esoteriske olier
i spidskommen
er vidunderlige.
Kan du ikke lide kommen,
så lad være med at
bruge det.
Her er der
to små
teskefulde.
De to teskefulde spidskommen
har jeg malet ned i
min stenalder kampestens morter.
God gymnastik for en
nutids dansker.
Det er uhyre dejligt
som spidskommen
afgiver duft,
mens det kværnes.
Jeg bruger citronsaft i min opskrift.
Saft fra 1 usprøjtet citron.
Grunden til at den er revet
i skallen er, at jeg tænkte,
siden det er en ubehandlet citron,
så river jeg lige skallen af
og tørrer den, til at blive
til krydderi.

Jeg har hældt to små spiseskefulde
granuleret buletang op i en skål
og tilsat 4 spiseskefulde
koldt vand.
Det er altid utroligt
at iagtage hvor hurtigt
tang suger vand til sig.
Det svulmer op
i løbet af mindre
end 5 minutter.
I denne opskrift hører der
tre spiseskefulde med
af sesamfrø, der er
ristet på pande og
kværnet med salt.
Det kan gøres nemmere
med tahin, det er til
at købe sig til.
Jeg får bare sjældent brugt
en hel dåse tahin, men
de ristede sesamfrø
kan jeg lave i mængder,
jeg kan styre forbruget af.
Jeg har et meget stort fed
af hvidløg med i min opskrift.
Det er hjemmedyrket i muld
med komposteret tang.
Andre hvidløg kan også bruges.
Her er jeg ved at bygge det op
i blenderen inden jeg
kører på knappen.
2 teskefulde Flagesalt er tilsat
og tre spiseskefulde koldpresset
økologisk sesamolie.

Kikærterne op i og
TRYK på knappen
i få minutter.
Færdigt Arbejde.
Det blev smagt til
med 15 vrid af
blandingspeber
fra kværn.

Op i en skål, der kan lægges låg på.
SMAGEN er PERFEKT
og langvarig i munden ...
af spidskommen, hvidløg,
salt, peber og citron.
Buletangen kan ikke smages,
men er næringsberigende
og får de andre smage
til at smage
endnu
bedre
♥ ♥ ♥